Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


___________________________
 

 

 

Otkrivanje Srpske u arheološkom smislu

 
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović i doktor na londonskom Univerzitetskom koledžu Mark Van der Linden potpisali su juče u Banjaluci Sporazum o saradnji na arheološkom projektu istraživanja širenja poljoprivrede u Evropi sa glavnim fokusom na Srpsku - "Eurofarm" za koji je Evropski istraživački savjet dodijelio 1,5 miliona evra. Kasipović smatra da je potpisivanjem ovog sporazuma i pokretanjem projekta "Eurofarm" u arheološkom smislu otkrivena Republika Srpska, kao i potencijali ljudi koji se bave arheologijom u Srpskoj.
 
"Vjerujem da će ovo biti snažan podsticaj arheolozima i arheološkom istraživanju u Srpskoj, te se nadam da će i druge institucije kulture pronaći partnere kao što je Univerzitetski koledž iz Londona, da će to biti identifikacija sposobnosti Republike Srpske u kulturi i nova mogućnost da dođemo do veoma značajnih sredstava", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci nakon prezentacije projekta "Eurofarm" i svečanog potpisivanja sporazuma.
 
Doktor na Arheološkom institutu Univerzitetskog koledža iz Londona Mark Van der Linden rekao je da će ovaj projekat doprinijeti priznanju kvaliteta arheološkog rada u Republici Srpskoj, te razumijevanja činjenice da je neophodno pokrenuti daleko viši stepen razumijevanja za arheologiju na ovom području.
 
"Projekat će se baviti izučavanjem najranije pojave zemljoradnje u regiji, te će nastojati preispitati ključnu važnost ovog regiona za Evropu u tom periodu.Još jedan od važnih ciljeva je i međunarodna saradnja koju projekat podrazumijeva, a koja treba da pomogne i poveća broj istraživanja i doprinese poboljšanju slike kulturne baštine
Republike Srpske“, dodao je Linden.
 
On je istakao da će rezultati istraživanja biti objavljeni u svjetskim i lokalnim naučnim časopisima, ali i na internetu da bi bili lakše dostupni.
 
Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić rekla je da ovaj projekat predstavlja jedisntvenu priliku da se dokažu mladi, sposobni entuzijasti arheolozi iz Srpske, jer se radi o lokalitetima koji su interesantni cijeloj Evropi.
 
"Ovaj projekat započet je u oktobru ove godine i trajaće narednih pet godina - četiri godine biće istraživan sjeverni dio Srpske, a nakon toga Hercegovina do Crne Gore", dodala je Puvačićeva.
 
Muzej Republike Srpske posljednjih šest godina sarađuje sa univerzitetima iz Kembridža i Lestera u Velikoj Britaniji na projektima istraživanja kamenog doba u Republici Srpskoj i BiH.
 
Istraživanja su podrazumijevala terenske aktivnosti, razne laboratorijske analize, razmjene stručnjaka i njihovo usavršavanje.
 
Saradnja je ove godine krunisana odobrenjem petogodišnjeg projekta istraživanja širenja poljoprivrede u Evropi, sa glavnim fokusom na Republiku Srpsku, za šta je Evropski istraživački savjet dodijelio 1,5 miliona evra.
 
Tokom narednih pet godina Van der Linden i njegov tim vršiće arheološka iskopavanja i istraživanja u Srpskoj, te raditi na postojećim zbirkama iz kamenog doba.
 
Glavni partneri su Muzej Republike Srpske sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijsko i prirodnog nasljeđa, a biće uključeni i ostali muzeji i njihovi arheolozi.
 
Današnjoj prezentaciji arheološkog projekta koja je prethodila potpisvanju sporazuma, prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, direktori i predstavnici Muzeja savremene umjetnosti, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijsko i prirodnog nasljeđa, Arhiva Republike Srpske, Kulturnog centra Banski dvor, grada Banjaluka, te drugih kulturnih i obrazovnih institucija Srpske.